sobota, 27 października 2012

ZALEWAJKA


Jest to zupa, którą gotowała moja babcia, potem mama, a teraz gotuję ją ja. 
To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze jak ją jem przypominam sobie czasy kiedy jeździłam do mojej babci.
Zupa jest fajną alternatywą do zwykłego żurku śląskiego i choć jest gotowana na jego bazie
samo przyrządzenie wygląda nieco inaczej.




Składniki:
ok 1,5 wody
3-4 średnie ziemniaki
żurek śląski
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
boczek
kawałek kiełbasy (jaki mamy w domu)
kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
sól 
pieprz
olej





Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewany wodą, dodajemy kiełbasę, czosnek, pół cebuli(w całości), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz 
i wszystko gotujemy.
 Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, zalewany wszystko żurkiem śląskim.
 Gotujemy wszystko kilka minut. 
W między czasie kroimy pozostałą cebulę oraz boczek w kostkę i szklimy na oleju.
 Dodajemy do zupy.
 Pod sam koniec zabielamy śmietaną i doprawimy solą i pieprzem do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz