Jest to zupa, którą gotowała moja babcia, potem mama, a teraz gotuję ją ja.
To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze jak ją jem przypominam sobie czasy kiedy jeździłam do mojej babci.
Zupa jest fajną alternatywą do zwykłego żurku śląskiego i choć jest gotowana na jego bazie,
samo przyrządzenie wygląda nieco inaczej.
Składniki:
ok 1,5 wody
3-4 średnie ziemniaki
żurek śląski
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
boczek
kawałek kiełbasy (jaki mamy w domu)
kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
olej
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewany wodą, dodajemy kiełbasę, czosnek, pół cebuli(w całości), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
i wszystko gotujemy.
Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, zalewany wszystko żurkiem śląskim.
Gotujemy wszystko kilka minut.
W między czasie kroimy pozostałą cebulę oraz boczek w kostkę i szklimy na oleju.
Dodajemy do zupy.
Pod sam koniec zabielamy śmietaną i doprawimy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz