wtorek, 27 listopada 2012

MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁAMI



Kolejne bardzo szybkie w przygotowaniu danie, a do tego zdrowe.
Idealne kiedy nie mamy za dużo czasu na zrobienie czegoś dobrego lub po prostu nie wiemy co ugotować na obiad lub kolację.




składniki
makaron penne ( lub inny)
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
tuńczyk w sosie własnym
przecier pomidorowy (ok 200-300 ml) lub pomidory w puszcze krojone
sól
pieprz
oregano, tymianek, bazylia
pół łyżeczki cukru
ser żółty
olej


Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu.
Drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażamy chwilkę na oleju - ma się tylko zeszklić, 
dodajemy przecier lub pomidory w puszcze, tuńczyka oraz brokuły pokrojone na małe różyczki- 
całość dusimy aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane.
Doprawiamy solą, pieprzem cukrem oraz ziołami do smaku.
Makaron mieszamy z sosem lub podajemy jak na zdjęciu, na koniec posypujemy startym żółtym serem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz