wtorek, 13 listopada 2012

KURCZAK W SOSIE POROWO-SEROWYM


Bardzo lubię przyrządzać to danie z racji tego, że jestem młodą mamą i na co dzień nie mam czasu na wygotowywanie.
Można je przygotować w dwojaki sposób.

Pierwszy - błyskawiczny, to wykorzystanie mięsa z rosołu, z którym często nie wiemy co zrobić.
Drugi- też szybki z wykorzystaniem piersi z kurczaka.




składniki:
 (na dwie osoby)
opcja pierwsza-
mięso z rosołu
mały por
kilka plastrów żółtego sera
rosół
marchew z rosołu
czosnek
masło
śmietana
mąka

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i wrzucamy na roztopione masło, 
dodajemy pokrojonego w talarki pora i marchewkę-chwilkę podsmażamy.
 Dolewamy ok 3/4 szklanki rosołu i czekamy aż się zagotuje. Zagęszczamy śmietaną z mąką. 
Na koniec dodajemy pokrojony drobno ser żółty i czekamy aż się rozpuści.

opcja druga:
pierś z kurczaka
marchew
rosół-jeśli mamy
sól
pieprz
reszta jw.

Pierś z kurczaka podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Zalewany rosołem lub wodą (ok 3/4 szklanki),dodajemy pokrojonego pora i marchewkę. 
Dusimy aż mięso będzie miękkie. Jeśli zalaliśmy wodą to doprawimy solą i pieprzem. 
Zagęszczamy śmietaną z mąką.
 Na koniec dodajemy pokrojony drobno ser żółty i czekamy aż się rozpuści.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz