czwartek, 18 października 2012

PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ


Oscypek i żurawina- idealne połączenie! 
Do tego jeszcze mięso drobiowe smażone na klarowanym maśle...pycha!
Fajne jesienne danie i oczywiście szybkie w przygotowaniu.




Składniki:
pierś z kurczaka
oscypek
żurawina
bułka tarta
mąka
jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia


Pierś z kurczaka rozbijamy dość cienko (najlepiej przez folię spożywczą),
 pierś można też  lekko ponacinać nożem- chodzi o to by powstały duże płaty.
Pierś kładziemy stroną "z błoną" do góry (lepiej będzie się zwijać i brzegi ładnie się ze sobą zlepią)

Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
nakładamy na nią żurawinę i oscypek pokrojony w paseczki.
zwijamy całość i panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej- czynność można powtórzyć.


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu to uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na ok 8-10 minut - 
dzięki temu będziemy mieli pewność, że mięso na pewno nie jest surowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz