wtorek, 2 października 2012

OMLET


To jedno z tych dań, które na pewno każdemu wyjdzie. Nie ma wielkiej filozofii 
w jego przygotowaniu.
Największymi zaletami tej potrawy są niewątpliwie:
jej błyskawiczne przygotowanie oraz to, że można ją podać w wersji na słodko
 lub na słono, używając dodatków na jakie ma się właśnie ochotę.




U mnie dzisiaj w wersji na słono:
 z szynką, żółtym serem, cebulą, pomidorami i szczypiorkiem. 
Moim zdaniem te składniki rewelacyjnie się ze sobą komponują.

składniki:
dwa jajka
kilka plastrów szynki lub innej wędliny (to co mamy w lodówce)
potarty ser żółty (ilość wg uznania)
3-4 plasterki średniej cebuli
pomidor
szczypiorek
sól
pieprz
olej





Pomidory kroimy w kostkę. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju, 
dodajemy pokrojoną cebulę i czekamy aż się zeszkli. 
Wlewamy na to roztrzepane jajka wymieszane z potartym żółtym serem, 
do tego dorzucamy pokrojone pomidory, posypujemy szczypiorkiem, 
solimy i pieprzymy do smaku.

Smażymy na małym ogniu tak długo, aż nam się całość zetnie.
Wykładamy na talerz składając na pół i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz