poniedziałek, 24 września 2012


NALEŚNIKI Z NADZIENIEM RUSKIM


Naleśniki z nadzieniem ruskim podbite smakiem kwaśnej śmietany i świeżo zerwanego 
i posiekanego  szczypiorku z mojego przydomowego ogródka. 
Proste, sycące danie w sam raz dla zmęczonego męża po ciężkim dniu pracy:)



Składniki na farsz
250 g  białego sera
0,5 kg ziemniaków
Ok. 70 g boczku
1 średnia cebula
Sól  do smaku
Pierz do smaku
Olej


 Ciasto na naleśniki
ja w zasadzie ciasto zawsze robie na oko, 
w zależności od tego ile naleśników chcę usmażyć.

Daję 1 jajko ,ok. szklankę mleka, ok. 3/4 szklanki mąki, szczyptę soli i trochę wody
( dzięki temu naleśniki szybko się rumienią) patrzę na konsystencję
 i w razie potrzeby dosypuję albo mąki albo dolewam mleka.
 Konsystencja ma być nie za wodnista ale też nie za gęsta, tak by wyszły cienkie naleśniki.


Ziemniaki ugotować , przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser także rozgnieść w prasce. 
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. 
Boczek podsmażyć na oleju, potem dodać 
do niego cebulę i zeszklić. Wystudzone ziemniaki połączyć z serem, boczkiem z  cebulą, 
doprawić  solą i pieprzem 
(soli i pieprzu dość dużo- jednak z umiarem. 
Farsz powinien być pikantny, wtedy smakuje najlepiej) .
 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smażyć cienkie naleśniki na dużej, najlepiej teflonowej patelni. 
Ja osobiście do smażenia używam bardzo małej ilości oleju 
(przelewam troszkę oleju do szklanki i do smażenia każdego naleśnika nabieram olej
 na końcówkę małej łyżeczki do herbaty. Dzięki temu naleśniki nie są takie tłuste).

Nałożyć farsz na naleśniki i zawinąć, podgrzać- ja robie to w mikrofalówce 
i przed samym podaniem polać kwaśną śmietaną
 i posypać zieloną cebulką 
lub szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Takie naleśniki z serem na słono są najlepsze na świecie do tego jeszcze ta gęsta śmietana , po prostu bajka :)

    OdpowiedzUsuń