NALEŚNIKI Z NADZIENIEM RUSKIM
Naleśniki z nadzieniem ruskim podbite smakiem
kwaśnej śmietany i świeżo zerwanego
i posiekanego szczypiorku z mojego przydomowego ogródka.
Proste, sycące danie w sam raz dla zmęczonego męża po ciężkim dniu pracy:)
Składniki na farsz
250 g białego sera
0,5 kg ziemniaków
Ok. 70 g boczku
1 średnia cebula
Sól do smaku
Pierz do smaku
Olej
Ciasto na naleśniki
ja w zasadzie ciasto zawsze robie
na oko,
w zależności od tego ile naleśników chcę usmażyć.
Daję 1 jajko ,ok. szklankę mleka,
ok. 3/4 szklanki mąki, szczyptę soli i trochę wody
( dzięki temu naleśniki
szybko się rumienią) patrzę na konsystencję
i w razie potrzeby dosypuję albo
mąki albo dolewam mleka.
Konsystencja ma być nie za wodnista ale też nie za
gęsta, tak by wyszły cienkie naleśniki.
Ziemniaki ugotować , przepuścić
przez praskę i wystudzić. Ser także rozgnieść w prasce.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek podsmażyć na oleju, potem dodać
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek podsmażyć na oleju, potem dodać
do niego cebulę i
zeszklić. Wystudzone ziemniaki połączyć z serem, boczkiem z cebulą,
doprawić solą i pieprzem
(soli i pieprzu dość dużo-
jednak z umiarem.
Farsz powinien być pikantny, wtedy smakuje najlepiej) .
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki na
dużej, najlepiej teflonowej patelni.
Ja osobiście do smażenia używam bardzo
małej ilości oleju
(przelewam troszkę oleju do szklanki i do smażenia każdego
naleśnika nabieram olej
na końcówkę małej łyżeczki do herbaty. Dzięki temu
naleśniki nie są takie tłuste).
Nałożyć farsz na naleśniki i
zawinąć, podgrzać- ja robie to w mikrofalówce
i przed samym podaniem polać
kwaśną śmietaną
i posypać zieloną cebulką
lub szczypiorkiem.
Takie naleśniki z serem na słono są najlepsze na świecie do tego jeszcze ta gęsta śmietana , po prostu bajka :)
OdpowiedzUsuń