piątek, 7 grudnia 2012

PSTRĄG PIECZONY ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM



Pstrąg to moja ulubiona ryba. 
Najbardziej lubię ją jeść jak jest przygotowana w całości, czyli z głową i ogonem:)

Można ją robić na różne sposoby: grillować, smażyć, piec, zapiekać, gotować na parze itd
Jest łagodna w smaku i niezależnie od tego jakie dodamy do niej przyprawy i z czym ją podamy zawsze jest wyśmienita.

Ja dziś na obiad podałam ją upieczoną w piekarniku ze świeżym rozmarynem, który nadał jej niebanalny smak.




Składniki:
pstrąg
masło
czosnek świeży lub granulowany
sól
pieprz
świeży rozmaryn lub suszony
cytryna
olej


Wypatroszone ryby myjemy w zimniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do środka ryby sypiemy sól, pieprz i czosnek, dodajemy kawałek masła, rozmaryn i wyciskamy trochę soku z cytryny 
( można zrobić to wszystko wcześniej i schować do lodówki- wtedy lepiej przejdzie smakiem) 

Na blaszkę na której będziemy piekli pstrągi nalewamy troszkę oleju i układamy ryby.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut na termoobiegu 
( gdy mięso ryby będzie w środku całe białe to jest gotowa). 
Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut funkcję grilla, wtedy skóra się przyrumieni.








1 komentarz:

  1. aj, uwielbiony przeze mnie pstrąg ;) kocham zwłaszcza w wersji grillowanej http://www.zgrilla.pl/grillowany-pstrag-z-limonka-i-kolendra/
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń