niedziela, 4 listopada 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE


Dania kuchni włoskiej należą do z moich ulubionych, a w szczególności makarony. Mogłabym je jeść codziennie.
 Dzisiaj spaghetti bolognese.
 Długo szukałam przepisu, który trafiłby w moje gusta, ale zawsze to nie było to. 
Metodą prób i błędów udało mi się tak zestawić składniki, że w końcu efekt zadowala moje podniebienie.






składniki:

makaron spaghetti
wołowe mięso mielone ok 250-300 g
mała marchew
kawałeczek selera
średnia cebula
3 ząbki czosnku
boczek ok 70-80 g
pomidory w puszce, krojone - duże
keczup
olej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 
łyżeczka cukru- na jedną dużą puszkę pomidorów







Cebulę, czosnek i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli. 
Dodajemy mięso mielone oraz starte na dużych oczkach marchew i seler. 
Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory, ok łyżkę keczupu, cukier oraz pozostałe przyprawy (do smaku).
 Całość dusimy ok 10 min.

Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu. 
Podajemy w sposób taki jak na zdjęciach lub dokładamy makaron do sosu, wszystko mieszamy, posypujemy startym parmezanem lub serem żółtym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz