piątek, 8 lutego 2013

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z SEREM MOZARELLA I POMIDORAMI 


Kolejna potrawa z piersi kurczaka.
 Uwielbiam ją jeść bo jest mięsem, które przyrządza się błyskawicznie, a ponad to zawsze można coś innego z niej przygotować.
Dzisiaj dodałam do niej ser mozarella a jak morazella to oczywiście i pomidory:)




składniki:

pierś kurczaka
pomidor
ser mozarella
sól
pieprz
czosnek granulowany
zioła: bazylia, oregano
lub po prostu takie jak lubicie
odrobina oleju


 Tym razem przygotowałam to danie na patelni grillowej, jednak można to oczywiście przygotować na normalnym grillu.
Pierś kurczaka kroimy na płaskie kawałki, przyprawiamy.
 Na patelnię dajemy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go. Grillujemy mięsko, a w międzyczasie kroimy ser i pomidory.
Gdy mięso jest już gotowe nakładamy na nie plaster sera i pomidora oraz posypujemy oregano i bazylią. 
Tak przygotowane wkładany na ok 2-3 minut do piekarnika aby ser się roztopił. 
I gotowe!:)




piątek, 7 grudnia 2012

PSTRĄG PIECZONY ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM



Pstrąg to moja ulubiona ryba. 
Najbardziej lubię ją jeść jak jest przygotowana w całości, czyli z głową i ogonem:)

Można ją robić na różne sposoby: grillować, smażyć, piec, zapiekać, gotować na parze itd
Jest łagodna w smaku i niezależnie od tego jakie dodamy do niej przyprawy i z czym ją podamy zawsze jest wyśmienita.

Ja dziś na obiad podałam ją upieczoną w piekarniku ze świeżym rozmarynem, który nadał jej niebanalny smak.




Składniki:
pstrąg
masło
czosnek świeży lub granulowany
sól
pieprz
świeży rozmaryn lub suszony
cytryna
olej


Wypatroszone ryby myjemy w zimniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do środka ryby sypiemy sól, pieprz i czosnek, dodajemy kawałek masła, rozmaryn i wyciskamy trochę soku z cytryny 
( można zrobić to wszystko wcześniej i schować do lodówki- wtedy lepiej przejdzie smakiem) 

Na blaszkę na której będziemy piekli pstrągi nalewamy troszkę oleju i układamy ryby.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut na termoobiegu 
( gdy mięso ryby będzie w środku całe białe to jest gotowa). 
Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut funkcję grilla, wtedy skóra się przyrumieni.








wtorek, 27 listopada 2012

MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁAMI



Kolejne bardzo szybkie w przygotowaniu danie, a do tego zdrowe.
Idealne kiedy nie mamy za dużo czasu na zrobienie czegoś dobrego lub po prostu nie wiemy co ugotować na obiad lub kolację.




składniki
makaron penne ( lub inny)
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
tuńczyk w sosie własnym
przecier pomidorowy (ok 200-300 ml) lub pomidory w puszcze krojone
sól
pieprz
oregano, tymianek, bazylia
pół łyżeczki cukru
ser żółty
olej


Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu.
Drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażamy chwilkę na oleju - ma się tylko zeszklić, 
dodajemy przecier lub pomidory w puszcze, tuńczyka oraz brokuły pokrojone na małe różyczki- 
całość dusimy aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane.
Doprawiamy solą, pieprzem cukrem oraz ziołami do smaku.
Makaron mieszamy z sosem lub podajemy jak na zdjęciu, na koniec posypujemy startym żółtym serem.







piątek, 16 listopada 2012

PASTA Z BIAŁEGO SERA I WĘDZONEJ MAKRELI 


Biały ser można wykorzystywać na wiele sposobów. 
Jedną z opcji jest zrobienie różnego rodzaju past.
 Mogą być w wersji na słono lub na słodko. 
Są one proste w przygotowaniu, najlepiej komponują się ze świeżym pieczywem.

 Mogą być podawane na śniadanie jak i na kolacje.

 U mnie dzisiaj w wersji z rybą wędzoną- przepyszne!


składniki:
kostka białego sera
ok pół wędzonej makreli
mleko
cebula
sól
pieprz



Biały ser rozdrabniamy w misce z dodatkiem odrobiny mleka,
 dodajemy obraną z ości i skóry makrelę,
 pokrojoną w drobną kostkę cebulę (ilość wg uznania)
 doprawiamy solą i pieprzem do smaku.







wtorek, 13 listopada 2012

KURCZAK W SOSIE POROWO-SEROWYM


Bardzo lubię przyrządzać to danie z racji tego, że jestem młodą mamą i na co dzień nie mam czasu na wygotowywanie.
Można je przygotować w dwojaki sposób.

Pierwszy - błyskawiczny, to wykorzystanie mięsa z rosołu, z którym często nie wiemy co zrobić.
Drugi- też szybki z wykorzystaniem piersi z kurczaka.




składniki:
 (na dwie osoby)
opcja pierwsza-
mięso z rosołu
mały por
kilka plastrów żółtego sera
rosół
marchew z rosołu
czosnek
masło
śmietana
mąka

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i wrzucamy na roztopione masło, 
dodajemy pokrojonego w talarki pora i marchewkę-chwilkę podsmażamy.
 Dolewamy ok 3/4 szklanki rosołu i czekamy aż się zagotuje. Zagęszczamy śmietaną z mąką. 
Na koniec dodajemy pokrojony drobno ser żółty i czekamy aż się rozpuści.

opcja druga:
pierś z kurczaka
marchew
rosół-jeśli mamy
sól
pieprz
reszta jw.

Pierś z kurczaka podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Zalewany rosołem lub wodą (ok 3/4 szklanki),dodajemy pokrojonego pora i marchewkę. 
Dusimy aż mięso będzie miękkie. Jeśli zalaliśmy wodą to doprawimy solą i pieprzem. 
Zagęszczamy śmietaną z mąką.
 Na koniec dodajemy pokrojony drobno ser żółty i czekamy aż się rozpuści.




niedziela, 4 listopada 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE


Dania kuchni włoskiej należą do z moich ulubionych, a w szczególności makarony. Mogłabym je jeść codziennie.
 Dzisiaj spaghetti bolognese.
 Długo szukałam przepisu, który trafiłby w moje gusta, ale zawsze to nie było to. 
Metodą prób i błędów udało mi się tak zestawić składniki, że w końcu efekt zadowala moje podniebienie.






składniki:

makaron spaghetti
wołowe mięso mielone ok 250-300 g
mała marchew
kawałeczek selera
średnia cebula
3 ząbki czosnku
boczek ok 70-80 g
pomidory w puszce, krojone - duże
keczup
olej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 
łyżeczka cukru- na jedną dużą puszkę pomidorów







Cebulę, czosnek i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli. 
Dodajemy mięso mielone oraz starte na dużych oczkach marchew i seler. 
Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory, ok łyżkę keczupu, cukier oraz pozostałe przyprawy (do smaku).
 Całość dusimy ok 10 min.

Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu. 
Podajemy w sposób taki jak na zdjęciach lub dokładamy makaron do sosu, wszystko mieszamy, posypujemy startym parmezanem lub serem żółtym.



sobota, 27 października 2012

ZALEWAJKA


Jest to zupa, którą gotowała moja babcia, potem mama, a teraz gotuję ją ja. 
To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze jak ją jem przypominam sobie czasy kiedy jeździłam do mojej babci.
Zupa jest fajną alternatywą do zwykłego żurku śląskiego i choć jest gotowana na jego bazie
samo przyrządzenie wygląda nieco inaczej.




Składniki:
ok 1,5 wody
3-4 średnie ziemniaki
żurek śląski
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
boczek
kawałek kiełbasy (jaki mamy w domu)
kwaśna śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
sól 
pieprz
olej





Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewany wodą, dodajemy kiełbasę, czosnek, pół cebuli(w całości), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz 
i wszystko gotujemy.
 Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, zalewany wszystko żurkiem śląskim.
 Gotujemy wszystko kilka minut. 
W między czasie kroimy pozostałą cebulę oraz boczek w kostkę i szklimy na oleju.
 Dodajemy do zupy.
 Pod sam koniec zabielamy śmietaną i doprawimy solą i pieprzem do smaku.